ПИШЕТЕ НИ

Работно време:

Понеделник-Петък: 9-19 ч.
Събота и Неделя: 10 – 16 ч.

Телефон:

+359 883 566 804

+359 887 873 596

Социални мрежи:

Защо използваме дърво за нашите мебели?

Защо използваме дърво за нашите мебели?
април 30, 2016 ensophiadesign
In статии
В тази статия ще разгледаме каква е разликата между ПДЧ, МДФ и масивна дървесина, и също ще опишем какви са плюсовете и минусите на всеки от материалите.
ПДЧ е материал, чиято изработка започва през 30-те години на XX век. Представлява плоча от смлени и в последствие слепени със смола дървени частици. Обикновено се изработва от три слоя, като този по средата е с по-малка плътност, за да се постигне по-ниска произвоствена и продажна цена. Тъй като ПДЧ не може да се полага с лак или боя, не подлежи и на фина обработка, покритието и разнообразието в цветовете му се постигат чрез допълнителен слой фурнир или ламинирана повърхност, които имитират дървена повърхност.

ПДЧ
Едни от най-големите недостатъци на този вид материал е неговата ниска влагоустойчивост и неголяма здравина. Предимствата му са, че е изключително лек, и значително по-евтин в сравнение с масивната дървесина.
МДФ – този вид материал се произвежда от мека дървесина на висока температура и под високо налягане. Отново за обработката му се използват остатъци от дървесинаа, които се смила до каша и след това се слепват с восък и гума. Материалът наподобява шперплата. Има по-хомогенна структура от ПДЧ и по-голяма влагоиздържливост.

MDF
В сравнение с ествествената дървесина има по-малка еластичност, следователно и по-малка здравина. И при МДФ, Както и при ПДЧ крайният резултат се постига, чрез допълнителни слоеве фурнир, чрез които се постига вид на дървесина.
Масивна дървесина – За така любимата ни дървесина можем да кажем много неща, но ще се спрем на предимствата, които предлага работата с този материал. Видовете дървесина притежават различни свойства, като якост, еластичност и структура. Те са определящи както за вида, така и за здравината, като цяло, на материала, но е важно да се каже, че тези свойства са различни при всички видове дървен материал. Но да се върнем на предимствата. Масивната дървесина е здрава и устойчива във времето, и във всичките си разновидности, тя винаги е по-здрава и устойчива от ПДЧ, МДФ и всички производни. Това позволява мебелите, изработени от дърво да се използват както за разнообразни интериорни решения, така и навън, изложени на атмосферните условия.

масивна дървесина
Покрити с подходящ лак, той не само придава допълнителна твърдост на повърхността, но и изделията стават водоустойчиви и защитени от вредители. Някои видове дъресина са изключително гъвкави и позволяват да се оформят в ексцентрични форми. Податливи на всякаква обработка, те могат да се състарят или обновят. Могат да се полагат с различни видове лакове, бои и байцове. Затова и много от старите шкафове, маси и бюфети, и като цяло изделията, изработени от масив, са ценни. Те се запазват във времето и могат да бъдат или напълно реставрирани, или с няколко модерни елемента да бъдат превърнати в прекрасна антика, но със съвременен дух.Разбира се, дървесината има свои недостатъци. Заради плътността си, тя е значително по-тежка от ПДЧ и МДФ. Освен това е важно да се отбележи, че ако масивната дървесина не е правилно обработена и покрита поне с полиуретанов лак, тя е напълно открита към всякакви фактори от околната среда. Така оставената дървесина ще се влияе от нивото на влажността в помещението и е възможно да се свива/разширява, а непостоянното ниво на влажност може да доведе до различни изменения по дървото – огъване и напукване. Освен това, дървото е порест материал и непокрито с лак, то ще попие всичко, което попадне върху него. Масивната дървесина, като един траен и устойчив продукт, е по-скъпа от ПДЧ и МДФ, но правилно третирана, тя може да бъде използвана с десетилетия. Мебелите, изработени от масив, запазват красивия си вид в годините и се поддържат изключително лесно, достатъчно е да се забършат с влажен парцал.

масивна дървесина
В следващата статия ще ви разкажем за различните видове покрития за дърво, за така красивата беловина, сърцевината и чеповете, които правят всеки един продукт от дърво уникален.

Comments (0)

Отговор